Skottland är ett land fyllt med kulturupplevelser

När man tänker på Skottland är det nog många som förknippar landet med den lite smått motbjudande maträtten haggis, den skotskrutiga kilten eller varför inte Loch Ness-odjuret. Detta kulturhistoriska land har dock så mycket mer att erbjuda och runt 16 miljoner turister lockas till detta vackra land varje år. De största turistdestinationerna är Glasgow, Edinburgh samt Högländerna. Landet har en storslagen natur med en mängd vackra slott och historiska monument.

Berömda slott

Skottlands alla slott, och tro mig – det finns många, är väldigt estetiskt vackra, men byggdes främst för skydda sig mot fiendeattacker. Det finns många historiska pärlor att hitta runtom i landet.

Skottland är ett land fyllt med kulturupplevelser

Edinburgh Castle är ett världsberömt slott och ett av Storbritanniens mest besökta turistattraktioner. Slottets äldsta del, som kallas St Margaret’s kapell, byggdes så tidigt som på 1200-talet.

Stirling Castle är en annan av Skottlands mest fascinerande slottsbyggnader. Det är en historiskt viktig plats där Stewart-kungar huserade. Riddare, adelsmän och utländska representanter reste hit för att delta i festligheter som dop och kröningar omgivna av den vackra miljön av fantastiska skulpturer och fina trädgårdar.

Skottland är ett land fyllt med kulturupplevelser

Ett annat berömt slott är Inverness Castle som är beläget på en klippa med utsikt över floden. På flodens motsatta strand ligger Saint Andrews katedral. Det cirkulerar en del spökhistorier kring slottet och på somrarna kan man avnjuta spelningar med säckpipa här.

Skottlands Nationalmuseum

Skottlands nationalmuseum ligger på topp-20-listan över mest besökta museer i världen. Här finns över 20 000 spännande artefakter som berättar om Skottlands och andra världskulturers historia. Dessutom finns det föremål från naturens underverk, mode och design, teknik och intressanta vetenskapliga upptäckter. Det är med andra ord ett museum som har något för alla smaker.

Upplev musiklivet på plats

Skottlands kulturutbud är så mycket mer än bara säckpipor, kiltar och tartan, men denna kliché har ju faktiskt också sin charm. Det är helt klart något som turister väntar sig att få se när de reser hit.

Säckpipetraditionen är gammal i Skottland, men även harpspel och gaelisk sång. Den inhemska skotska säckpipan kallas Great Highland Bagpipe och den används fortfarande på exempelvis bröllop och begravningar. Ett evenemang värt att nämnas är World Pipe Band Championships. Denna tävling anordnas årligen av Glasgow Life, som är en välgörenhetsorganisation som levererar kultur, sport och lärande på uppdrag av Glasgow City Council. Tillsammans med Royal Scottish Pipe Band Association arrangeras denna tävling i augusti varje år och det är ett stort och uppmärksammat event i staden.

Glasgow är en allmänt erkänd musikstad som har producerat många kända artister och grupper, bland annat Mark Knopfler, Franz Ferdinand och Primal Scream. 2008 utsågs staden till UNESCO City of Music. Idag är det vanligt att skotska och keltiska musiktraditioner blandas med modern pop och rock. Celtic Connections är en musikfestival som hålls varje år i januari där just modern musik blandas med mer traditionell keltisk musik. För den som vill utforska stadens berömda musikscen finns en guidad rundtur som kallas Glasgow’s Music Mile. Den består av en två timmars vandring till fots genom stadens rika musikmiljö.