Isle of Skye

Isle of Skye är de Inre Hebridernas nordligaste och största ö. Den frodande ön på det skottska höglandet skämmer bort sina besökare med en spektakulär och dramatisk natur som är helt oförglömlig. Isle of Skye har något utöver det vanliga att erbjuda och oavsett om du vill gå på vandringsturer, besöka slott eller gå på whiskeyprovning hos Talisker så kan du göra det om mycket annat, på denna 1700 km2 stora ö.

Portree

Isle of Skyes största ort heter Portree och är öns huvudstad. Portree ligger på öns östra sida, uppbackad av berg och med en utsikt över bukten. Det är en charmig liten hamnstad som grundades för cirka 200 år sedan av Lord MacDonald. Staden har alla de nödvändigheter som en besökare kan behöva, så som banker, kaféer, restauranger, bensinstationer, mataffärer och turistinformation. Om vädret skulle svika så finns även bibliotek, inomhuspool, bio och kyrkor att spendera sin tid med. Från Portree finns även busslinjer som tar dig både runt ön och in till fastlandet.

Neist Point

Isle of SkyePå öns allra västligaste spets finns Neist Points fyr – en av de mest kända fyrarna i hela Skottland. Stigen dit kantas av häpnadsväckande vyer över klipporna och fyren och om du är där under solnedgången så kommer du får uppleva något helt magiskt! Du kan också se sjöfåglar från platsen och om du har tur kanske även delfiner, hajar och valar. För att ta sig till Neist Point finns endast en stig vilket innebär att du går samma väg dit som tillbaka. Det är viktigt att vara försiktig då stigen emellanåt kan vara brant. Om du besöker platsen med hund så ha den kopplad och nära dig.

Dunvegan Castle

I Dunvegan finner man ett slott från 1200-talet som under hela tiden har varit bebott av en och samma släkt; klanen MacLeod. Det här är en plats som absolut måste besökas då man är på ön. Dunvegan Castle ligger oerhört vackert till precis vid vattnet och med grönskande landskap runt omkring. Slottet erbjuder guidade turer runt slottet och den tillhörande trädgården.

Isle of Skye

Boende

Isle of Skye erbjuder ett flertal olika slags boenden till sina besökare. Du kan bo på charmiga Bed and Breakfasts, bekväma hotell eller på naturnära campingar. Vad du väljer är helt upp till dig!

Ta sig hit och runt

Att ta sig till Isle of Skye är inte svårt. Enklast är att flyga till Glasgow och sedan hyra bil eller ta tåget vidare till Mallaig. När du har nått Mallaig behöver du ta dig vidare till ön. Kör över den 500 meter långa bron Skye Bridge eller ta bussen över. För att ta sig runt på ön så är det enklaste sättet med bil. Bor du i de större orterna, så som Portree, Broadford eller Dunvegan kan du använda dig av busstrafiken.